Fietscafé 24 september 2020: Op de fiets naar het werk
Hoe krijg je collega’s/medewerkers op de fiets?
En hoe kan de werkgever je daarbij helpen?
De deelnemers aan dit -online- Fietscafé zijn allen lid van de Fietsersbond (Rotterdam+Regio). Voor hen is het vaak vanzelfsprekend om naar het werk te fietsen, maar voor veel van hun collega’s is dat niet zo. Die zeggen soms: “waarom doe je dat, elke dag op de fiets naar je werk komen? Zeker met al die regen, zoals vandaag”.
Daarom is de vraag hoe krijg ik mijn collega’s op de fiets en hoe kan mijn baas daarbij helpen een heel terechte vraag.
Nu werken door de coronamaatregelen veel medewerkers van bedrijven en instellingen thuis, maar wat als dit thuiswerken voorbij is? Het is natuurlijk géén goede zaak als ieder dan weer de auto neemt om naar het werk te gaan. Door te wijzen op de voordelen van de fiets, kun je misschien je collega’s overhalen om ook eens de fiets te nemen. In het bijgaande filmpje vindt je 10 voordelen van het fietsen op een rijtje.
Veel collega’s blijken vooroordelen en bezwaren te hebben met betrekking tot het fietsen naar het werk; ze zeggen dan: “te ver, te nat en veel ingewikkeld gedoe”. Om de werkelijk afstand te bepalen en de snelste of leukste route te vinden, is er de fietsrouteplanner van de Fietsersbond. Voor het weer kun je terecht bij de “Buienradar”. Op de website van “Het regent bijna nooit” is over een periode van 10 jaar woon-werkverkeer met de fiets bijgehouden hoe vaak het regent tijdens de rit; volgens deze enthousiaste fietser komt dat in gemiddeld 8 à 10% van de gevallen voor.
Voordelen voor de werkgever
Ook werkgevers hebben zo hun vooroordelen, of anders gezegd, ze weten meestal niet dat het ook voor het bedrijf gunstig kan uitpakken als meer werknemers de fiets nemen. Hier kun je meer over deze ‘win-winsituatie’ lezen.
Een manier om de bedrijfsleiding op een goed idee te brengen is door gebruik te maken van de Ondernemingsraad of de afdeling personeelszaken. De OR is dé personeels-vertegenwoordiging binnen een bedrijf die gaat over arbeids-omstandigheden, welzijn en milieu. Je kunt de OR wijzen op de gunstige voorwaarden die de werkgever het personeel kan bieden als medewerkers op de fiets naar het werk komen. Het kan dan gaan om zaken zoals ruimere vergoedingen, fiscale regelingen, faciliteiten.
Eén van de financiële tegemoetkomingen die fietsende werknemers in het verleden konden krijgen was de ‘fiets van de zaak’. Die bestaat niet meer. Nu is er de keuze tussen een reiskostenvergoeding of een leasefiets. Hier kun je zelf berekenen welke regeling gunstiger is.
Ook de positieve gevolgen voor welbevinden en gezondheid van personeelsleden, het verlaging van het stressniveau en hogere arbeidsproductiviteit zijn natuurlijk belangrijk.
Voor werkgevers, die vaak ook kijken naar besparingen, heeft de Fietsersbond een rekenmodel. Hier kun je lezen welke voordelen de werkgever kan hebben bij fietsende werknemers.
Een bedrijf of instelling kan via een quickscan bekijken hoe fietsvriendelijk het is. De Fietsersbond kan op deze manier helpen om een bedrijf zich als zodanig laten certificeren. Een goed voorbeeld van zo’n gecertificeerd fietsvriendelijk bedrijf in onze regio is het Erasmus MC. Maar ook de Gemeente Rotterdam scoort goed als het gaat om het treffen van fietsbevorderende maatregelen voor haar werknemers. Voor bedrijven en instellingen wordt het imago wat men uitdraagt steeds belangrijker; het maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Frans Heus