Maak het fietsendieven lastig

Jaarlijks worden er zo’n 500.000 fietsen gestolen. De Fietsersbond heeft tips om te zorgen dat jou dat niet overkomt en het risico op fietsendiefstal te verkleinen.

Handige tips fietsendiefstal

Het allerbelangrijkst is misschien wel, je fiets goed op slot zetten.

-> Zet je fiets bij voorkeur in een bewaakte stalling. Dat kost misschien een klein bedrag, maar is wel de beste remedie tegen fietsendiefstal.

-> Gebruik altijd twee sloten: een stevig ringslot door het achterwiel en een goed ketting- of beugelslot om frame en voorwiel vast te zetten aan een fietsenrek of ander stuk “vaste wereld”. Als de fiets niet ergens aan vaststaat, kan een dief de fiets meenemen en op een rustige plek openbreken. Als je alleen het voorwiel vastzet, heb je kans dat de rest van de fiets verdwijnt.

-> Stal de fiets bij voorkeur in het zicht van mensen. Een dief wordt liever niet bekeken.

-> Wanneer je een nieuwe fiets koopt, koop dan een fiets met een track & tracechip erin. Gechipte fietsen zijn makkelijker te volgen. En bij diefstal worden ze veelal teruggevonden (Helaas niet altijd meer in goede staat).

-> Omdat dieven vaak gespecialiseerd zijn in één soort slot, is de investering in twee verschillende goede sloten, liefst met een keurmerk, de moeite waard.

-> Sluit eventueel een fietsverzekering af; eventueel in combinatie met track-en-trace.

-> Maak het slot hoog en flexibel vast. Als het slot op de grond hangt, kan de dief het met een steen kapot slaan.

-> Maak een beugelslot nooit alleen door het frame vast aan een object. De dief kan de fiets dan ronddraaien, waardoor het slot open springt.

pdf ⋅ 110 KB

Maak het fietsendieven lastig

Download