Fietsdocenten gezocht

Wat als je niet kan fietsen?

Voor ons als leden van de Fietsersbond is het vrijwel ondenkbaar niet te kunnen fietsen. Toch zijn er in Nederland veel mensen die niet kunnen fietsen. Zeker ook in Rotterdam.

Dat zijn natuurlijk grotendeels mensen die niet in Nederland zijn opgegroeid, maar ook zijn er (steeds meer?) kinderen die niet goed leren fietsen. Bijvoorbeeld, omdat de ouders zelf niet fietsen of omdat de ouders het in de stad te gevaarlijk vinden.

Als Fietsersbond in Rotterdam+Regio willen we graag meer mensen helpen leren fietsen. Daarvoor heeft de landelijke Fietsersbond een eigen fietsschool in het leven geroepen.
Als je daar naar toe gaat, dan valt gelijk één ding op in onze afdeling: we hebben te weinig fietsdocenten.

Dus graag willen we je uitnodigen om fietsdocent te worden in Rotterdam. Ieder die goed kan fietsen kan door ons opgeleid worden tot fietsdocent!

Fietsschool

Het verhaal van Fietsdocenten

Van de Fietsdocent

“Oh, dat is niks voor mij”, denk je misschien. Maar iedereen die een kind heeft leren fietsen denkt daar -als de rugpijn eenmaal vergeten is- anders over. Op het moment dat je kind uit je beschermende handen wegfietst, gaat er wel wat door je heen.

En dat gevoel blijft: met iedere cursist die na 5 minuten of 5 uur fietst, beleef je samen die overwinning. En dan doorgaan: remmen, met 1 hand fietsen, over je schouder kijken, een bocht goed nemen, een helling op en af fietsen. De voorrangsregels, de borden, de tekens.

En vooral de praktijk. In een nauwe straat in dat gat tussen de tegemoetkomende auto en de geparkeerde auto’s sturen (“Kijk in het gat, niet naar de auto!”), rechts houden en vertrouwen, een complex kruispunt ‘lezen’ en de tram die je inhaalt.

Sommige cursisten zijn alleen in het technisch leren fietsen geïnteresseerd, anderen willen ook heelhuids de stalling bij Rotterdam Centraal over het Kruisplein kunnen bereiken. Allen winnen een grote mate van vervoersvrijheid en ervaren het eerste fietsgeluk.

De Fietsschool van de Fietsersbond organiseert een korte opleiding en terugkomdagen. Ik nodig je uit één of meer lessen bij te wonen. Je kan het als vrijwilliger doen of als freelancer. Maar het belangrijkste: je voorziet in een grote behoefte. Er is een enorme vraag in Rotterdam en de regio, vooral bij veel nieuwe Rotterdammers/Nederlanders. Voor kinderen en vrouwen zijn op Zuid al de nodige initiatieven, maar de vraag is groter.

Mijn ideaal is om samen op een aantal geschikte plaatsen wekelijks op dezelfde tijd fietslessen te geven. Oh ja, die rugpijn hoeft niet meer, in principe heb je geen fysiek contact door de sterke methode van de Fietsschool (Kijk op Youtube “Ik leer fietsen” en je ziet in het kort waar het om gaat).

Beer Pijpker
Vrijwilliger (en dé Fietsdocent van Rotterdam)
Voor verdere informatie e-mail [email protected] of de Fietsschool

#fietsles #rotterdam #fietsschool #fietscursus