Op de A15 is het met name in de spits vaak erg druk. De snelweg wordt vaak gebruikt voor relatief korte afstanden voor woon-werkverkeer. “Door forenzen een alternatief te bieden, houden we de weg open voor bijvoorbeeld vracht- of bevoorradingsverkeer dat geen alternatief heeft,” aldus gedeputeerde Vermeulen. Ook voor mensen die gebruik maken van het OV, kan de snelfietsroute alsnog een goed alternatief zijn voor in ieder geval een deel van hun route, weet Vermeulen. “De snelfietsroute sluit straks bijvoorbeeld aan op het NS-station Barendrecht, de Waterbus richting Dordrecht en Rotterdam en diverse bushaltes. Via de brug over de Noord sluit de snelfietsroute aan op een andere, recent opgeleverde snelfietsroute; de Beneden Merwederoute tussen Alblasserdam, Papendrecht en Sliedrecht.”
Vrijdag 16 maart plaatsten gedeputeerde Vermeulen en de drie betrokken wethouders een fietsverkeersbord bij het eerste stuk nieuw fietspad, het officiële startschot voor de aanleg van de snelfietsroute F15 IJsselmonde. Naar verwachting zijn de werkzaamheden eind 2020 afgerond.
Vlot en veilig van A naar B
“Een snelfietsroute is een comfortabele en veilige route: het is breed en veilig, voor het grootste gedeelte geasfalteerd en goed verlicht en de fietser heeft vaak voorrang. Het is dus een serieus alternatief voor de forens,” stelt wethouder Luijendijk. “Bestaande fietspaden worden opgeknapt naar deze standaard en waar het nodig is, leggen we ontbrekende stukken fietspad aan. Een concrete en in het oog springende maatregel is bijvoorbeeld de aanleg van een vrijliggend fietspad langs de Veren Ambachtseweg, waar je voorheen tussen de vrachtwagen reed.”
Goed voor de ondernemers én de werknemers
Demis van Kouwen, bedrijfsmanager bij Van Gelder Groente & Fruit, draagt de snelfietsroute een warm hart toe. “Vorig jaar hebben we, samen met andere ondernemers uit de regio, beloofd dat we 10% van onze medewerkers tijdens de spits uit de auto halen. Dat is niet alleen belangrijk voor de bereikbaarheid van onze bedrijven en de hele regio, maar heeft als bijkomend voordeel dat onze medewerkers niet in de file staan. Bovendien is het ook nog eens gezond. Momenteel bouwen wij ons nieuwe pand op Nieuw Reijerwaard, waar de snelfietsroute langs loopt. Wij bekijken momenteel hoe we medewerkers die van verder komen kunnen faciliteren een deel van de route, bijvoorbeeld vanaf het station, met de fiets af te leggen.”
Regionale samenwerking
De snelfietsroute F15 IJsselmonde wordt gerealiseerd in een nauwe samenwerking tussen de provincie Zuid-Holland, de gemeenten Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. De Fietsersbond, afdeling Rotterdam+Regio zit aan tafel om mee te denken over de aanpak. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat draagt bij aan de kosten.
Zie video van het startmoment: https://www.youtube.com/watch?v=JFufvXwPxRQ