Hé, het veer vaart wel!

per 01 mei is het veer Hoek van Holland – Maasvlakte 2 dagelijks in de vaart

IMG_5559_matroos Wem Kramer int de overtocht betaling

Als je op internet ‘veerdienst Hoek van Holland’ of ‘veer Hoek van Holland – Maasvlakte’ intypt krijgt te zien dat deze ‘permanent gesloten’ is, of je komt uit bij de Stenaline naar Engeland. Wie iets naar beneden scrolt ziet artikeltjes over het veer wat blijkbaar sinds 01 mei 2022 in de vaart is!
Het varen van een veerdienst en vindbaarheid op internet zijn blijkbaar twee zaken die totaal los staan van elkaar. Toch is het een drukte van belang.

Het is dinsdag 26 juli en ik ga met Gerard van Starrenburg een kijkje nemen bij deze voor fietsers belangrijke veerdienst. Gerard werkt bij de gemeente Rotterdam afdeling mobiliteit en is daar verantwoordelijk voor personenvervoer over Water & Taxi. Hij is ook benieuwd hoe het nu gaat.
De Fietsersbond is heel blij dat het veer er – weer – is. Door het wegvallen van dit veer zouden fietsers 30 km om moeten rijden op de LF Kustroute (zie ook www.lfkustroute.nl). Daarnaast maakt ook de LF Maasroute en de Ronde van Nederland via LF-routes gebruik van het veer.
Omfietsen is gelukkig niet meer nodig nu dit veer sinds 01 mei weer in de vaart is!

Samen met kapitein Kees Bogaart en matroos Wem Kramer varen wij de ‘Berghaven’ van Hoek van Holland uit richting de aanlegsteiger van ‘Maasvlakte 2’. Daar aangekomen kunnen de opstappers naar ‘Futureland’ (https://www.portofrotterdam.com/nl/eropuit/futureland ) of zij vervolgen hun weg via Oostvoorne en Goeree Overflakkee richting Zeeland.

Ik spreek Jed en Laura Maddock, een echtpaar uit Vancouver Canada. Zij starten hun Europese fietstochten al jaren vanuit Houten: Zweden, Noorwegen, Duitsland, Frankrijk. Dit jaar gaat het naar München. Bij toeval vonden zij het Veer. Een vriend wist dat er een veer moest zijn. Maar op de navigatieapp ‘RidewithGPS’, die Jed gebruikt, zien zij het de veerdienst niet. Ook de Zwitserse familie Horak die vanuit Aachen met twee kinderen naar Hamburg fietsen kwamen bij toeval op de ‘Veerwel’, het schip van rederij Ottevanger die de veerdienst uitvoert. Ze zijn super blij dat deze boot vaart. Dat scheelt een aanzienlijke omweg en ze willen op tijd op de camping aankomen. De andere opstappers wisten dat het veer het gewoon doet op basis van lokale informatie.

Onderweg raken wij niet uitgekeken. Grote schepen, sleepboten, allerlei andere schepen. Wij varen langs de ‘Ever Ace’, één van de grootste containerschepen ter wereld, die een tijdje dwars lag in het Suezkanaal. En wij zien een werf waar megagrote zeewindturbines worden gebouwd. Die worden in stukjes op speciale schepen naar hun standplaats vervoerd om daar in elkaar gezet te worden.

Gerard en zijn collega’s zijn niet ontevreden over het aantal passagiers. En tijdens onze vaartocht was de ‘Veerwel’ behoorlijk vol. Maar de zichtbaarheid op navigatieapps kan wel iets verbeteren.

De dienstregeling begint om 09:00 uur in de ochtend vanaf de halte Berghaven in Hoek van Holland. Daarna vertrekt het veer om 11:00, 13:00, 15:00 en 17:00 uur. Vanaf de halte FutureLand in de Prinses Margriethaven vertrekt het om 10:00, 12:00, 14:00, 16:00 en 18:00 uur. Een enkele tocht duurt ongeveer een uur en kost €6,80. Als u een retourticket koopt is het €11,50. Kinderen tot 4 jaar gratis, 4-11 jaar 50% korting. Fietsen gratis mee.

Willem-Frederik Metzelaar
Voorzitter Fietsersbond Rotterdam+Regio

Categorieën