Rotterdam doet het.

Herinrichting van de Coolsingel is klaar!

April 2021

En ja hoor, op de fiets over de nieuwe Coolsingel. Fietsersbond-bestuurder Dick van Loon nam de proef op de som op een mooie voorjaarsdag.

De nieuwe Coolsingel oogt zeer fietsvriendelijk. FB-bestuurder Dick van Loon pakte op een mooie voorjaarsdag de fiets om de proef op de som te nemen. Maar eerst moest de tenenkrommende hobbel van het Hofplein genomen worden; met weinig autoverkeer lijkt het nog langer te duren dan in pre-coronatijd. Dan begint het leuke werk,  het brede fietspad lonkt al uit de verte. Jakkes, bij de hoek van het Hofplein naar het fietspad op de Coolsingel een verkeerslicht! Slimme fietsers hebben al ontdekt dat als je gelijk naar rechts gaat (richting Kruiskade) je het verkeerslicht ontwijkt. Iets verder kan je snel het fietspad op, zonder verkeerslicht.

foto 1 naar rechts bij Hilton (002)

Dan gaat het lekker snel en -wonder boven wonder- zonder scooters die in mijn nek puffen richting Meent. Bij het stadhuis snap je waarom het fietspad geel is (menige fietser zal daar wakker van liggen): het stadhuis heeft ook een gelige steen en wat verder zullen we dat bij de Bijenkorf ook tegenkomen.

 

Aert van Nesstraat 2 (002)
foto 3 Aert van Nesstraat (002)

 

 

 

 

 

Is er bij de kruising met de Aert van Nesstraat meer ruimte om je op te stellen? Zo lijkt het wel maar naar links de Meent op zal ook nu nog de nodige creativiteit en voorzichtigheid van de fietser vragen. Zeker nu  fietsers en scooters je ook tegemoet komen op het tweerichtingsfietspad.

 

Tot aan de Westblaak gaat het dan weer van een leien dakje en ook doorrijden op de Schiedamsedijk is een plezier. Tot aan de Schilderstraat, want hier wordt het gevaarlijk slalommen in verband met de bouwput van metrostation Leuvehaven.  Maar goed, het werk aan een nieuwe ingang daar is in de loop van de zomer voorbij.

foto 4 Bulgersteijn (002)

Terug langs de oostkant vallen de bordjes op die je erop wijzen dat je komend vanaf Blaak en Bulgersteijn naar de westkant van de Coolsingel moet voor het fietspad.  Attent! Menig fietser – ook ondergetekende- is al op de rijbaan voor auto’s terechtgekomen, waar je tot voor kort als fietser het rijk alleen had! Bij de C&A zie ik de aankondiging dat de fietsvlonder gaat verdwijnen. Gelukkig heeft de gemeente veel extra parkeerplekken elders in de binnenstad vrijgemaakt. Nu hopen dat we die gaan vinden, om de hoek bij Hilton stonden al bijzonder veel fietsen lelijk te zijn.

 

foto 5 fietsvlonder weg (002)

Het laatste stuk tot aan het Hofplein gaat weer lekker, afgezien natuurlijk van het wachten bij de kruising met de Meent. Nu snel die geweldige plannen met het Hofplein uitvoeren (geen verkeerslichten meer) en op de Meent een fietsstraat in plaats van de alom tegenwoordige en opgevoerde auto’s! Dan wissel ik mijn coronawandelingen in voor een fietstochtje door de binnenstad!! En wellicht ook wat minder (fossiele) scooters, of is dat te veel gevraagd?

Niet alles is rozengeur en maneschijn met betrekking tot de Coolsingel. De Fietsersbond Rotterdam heeft ook enkele knelpunten benoemd, die we graag opgelost zien. Leon Erkelens plaatst in het artikel in het AD van 13 mei 2021 een paar kanttekeningen.

Lees verder het artikel van Yvonne Keunen

Categorieën