Fietsverlichtingsoplossing

Heeft de winnaar van de Fietsverlichtingsactie de sublieme lamp?

Fietsverlichting Rydon 29-03-2020

Als Fietsersbond hebben we na de fietsverlichtingsactie aan één van de deelnemers aan de enquête een Rydon Bicycle lamp cadeau kunnen doen. Dit is een lamp met een zonnepaneel met de belofte: nooit batterijen vervangen!
Onze voorzitter heeft een voorganger van deze lamp gehad en ook nu deze nieuwe lamp geprobeerd. En het bevalt hem goed. Voorzitter Leon Erkelens: “Het bevalt me zeker. Ik merk dat ik goed zichtbaar ben en ik word extra blij als de zon schijnt!” Het is namelijk door een blauw lichtje zichtbaar wanneer het zonnepaneel de geïntegreerde batterij aan het opladen is.

Naast de ‘zichtbaarheids’ stand, heeft de lamp ook een felle stand, voor als het echt donker is vanwege het ontbreken van (goede) straatverlichting. Leon: “De felle stand is stevig. Dus dat is goed. Wel zou een meer gericht bundel fijner zijn. Ik vrees dat de felle stand een risico vormt voor verblinding van tegenliggers.” Navraag bij Rydon leert ons dat zij de felle stand inderdaad niet aanraden in het verkeer, maar alleen bij situaties als donkere bospaden. Hugo Watering van Rydon Bicycle lights: “De vorige versie had dit niet en er werd specifiek om gevraagd. […] Bij een upgrade zullen we hier zeker naar kijken.”

Fietsverlichting Rydon 29-03-2020-1
op de lage stand
Fietsverlichting Rydon 29-03-2020-2
Op de hoge stand.

Het is met € 35,- zeker geen goedkope lamp, dus hoe zit dat eigenlijk met de stevigheid en het risico van diefstal? Leon: “Nou, stevigheid zit wel goed! Volgens mij niet kapot te krijgen. Voor diefstalpreventie heb ik inderdaad wel een extra bout erop gedraaid om het toch wat lastiger te maken. Tot nu toe gelukkig nog steeds aanwezig en onbeschadigd.”
En de conclusie, heeft de winnaar van de fietsverlichtingsactie de sublieme lamp? Leon: “Ik heb de lamp sinds oktober vorig jaar en presteert beter dan de voorlampen op batterijen die ik hiervoor heb gehad. Ik verwacht eigenlijk dat deze heel wat jaren mee zal gaan en daarmee inderdaad weleens de sublieme lamp kan zijn. Tegelijkertijd ben ik ook erg te spreken over de magneet lampjes van Reelight die op de fiets van mijn zoon zitten. Maar ja, die zijn alleen voor zichtbaarheid en ook wat kwetsbaarder. Het blijft dus persoonlijk wat de sublieme lamp is, maar voor mij is deze het wel.”

Categorieën