dankbaar object voor vandalen

Rotterdamse proef met fietspompen

Rectificatie.
In een vorige versie van het bericht hieronder stond dat Rotterdam de proef met de fietspompen zou stoppen. Dat is onjuist. Rotterdam heeft wel de evaluatie vervroegd naar eind 2017. Aan de hand van de uitkomst van de evaluatie zal de gemeente bepalen wat er verder met het fietspompproject gebeurd.

Problemen met Rotterdamse proef met fietspompen
De tweejarige proef met de begin dit jaar langs drukke fietsroutes geplaatste gratis pompen zal vanwege optredende problemen al eind dit jaar geëvalueerd worden.
De Fietsersbond was nauw betrokken bij de selectie van de veertien locaties voor de testpompen in de stad. Zo moesten ze niet te dicht bij fietsverhuur- of fietsreparatiebedrijven staan en moesten er voldoende fietsers langskomen.
In de praktijk is gebleken dat er veel gebruik van werd gemaakt, maar dat de staat van de fietspompen vaak te wensen overliet. Er kwam makkelijk vuil in het inwendige van de pomp terecht, waarna de leverancier enige verbeteringen aanbracht.
Ook bleken ze een dankbaar object voor vandalen. Niet alleen werd de stang vaak verbogen, maar slaagden passanten er in om het geheel omver te krijgen, ook nog nadat de fundering van de pompen was aangepast. Daarnaast werden regelmatig de slangen van de pompnippels afgetrokken.
De gemeente besloot al vroeg in het project om reservepompen op voorraad te houden om de kapotte te vervangen. Dat kon niet voorkomen dat er op 6 september nog maar één werkende pomp op straat stond.
Wegens het volgens de gemeente “dankbare gebruik” van de pompen wordt bij de evaluatie naar verbeteringen gekeken, maar er staat wel al vast dat de proef nog dit jaar wordt geëvalueerd.
De fietsersbond Rotterdam is – als steeds – graag bereid om mee te kijken naar eventuele alternatieven en verbeteringen.

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *