Veel fietsdiefstallen op station Delft en Rotterdam

Veel fietsdiefstallen op station Delft en Rotterdam10 fietsdiefstallen per dag uit de nieuwe ondergrondse stalling van Rotterdam CS. Het lijkt alsof de camera’s niet worden bekeken, zo krijgen we te horen van onze leden.

En, vandaag kregen we een open brief uit Delft waar de situatie precies gelijk als die in Rotterdam!

==================
WAAKZAAM DELFT ROERT U!

Afgelopen dinsdag is mijn nieuwe fiets gestolen uit de ondergrondse fietsenstalling van station Delft. Ik had hem twee weken. De fiets daarvóór is ook gestolen. Ook uit de stalling bij het station. De stalling was toen net drie dagen open!

Sinds 2010 hebben dieven acht fietsen van me gestolen, waarvan zes bij station Delft. Steeds stonden ze op slot. Meestal met een stevig kettingslot aan de stalling geklonken. Nooit zag iemand iets. Nooit vond ik sporen zoals een doorgeknipte ketting. Nooit kreeg ik een reactie op mijn aangifte. Nooit werd mijn fiets gevonden, al verspreidde ik uitgebreide signalementen met alle productiecodes.

De beheerders in de glazen ruimte bij de uitgang van de stalling vertelden dat zij slechts ‘een oogje in het zeil’ houden, maar officieel geen bewaking zijn. Ze hadden niks verdachts gezien en niemand met een fiets onder de arm zien lopen. Zij attendeerden mij op de vele camera’s in de stalling. Misschien stond daar iets op.

Dus NS Fiets gebeld. Maar NS Fiets verwijst naar ProRail. ProRail is eigenaar van de stalling, maar gaat niet over het gebruik ervan, laat staan gestolen fietsen. Voor camerabeelden moet ik bij NS Corporate Security zijn, maar daar mag ProRail het nummer niet van geven. Bovendien mag niemand behalve de politie de beelden ‘uitlezen’ vanwege bescherming privacy.

Ik de politie gebeld. Niet 112, maar het algemene nummer. Ze kon niet veel doen. De beelden uitlezen kan niet zomaar. Dat kan alleen als ik kan aantonen dat er iets op te zien is (sic!). Maar ik moest vooral aangifte doen. Wat de politie met mijn aangifte zou doen, er wellicht een rechercheur op zetten die bijvoorbeeld begint met de camerabeelden, kon de agente niet zeggen. De aangifte heb ik gedaan voor de verzekering. Die keerde dezelfde dag nog uit. Zonder problemen. De achtste keer in nog geen zes jaar.

Wat moet ik nu? Ben ik de enige die dit overkomt? Hoe kan ik de camerabeelden inzien? Ik ben inmiddels reuze nieuwsgierig hoe mijn dieven te werk gaan. Je kunt niet zomaar onopgemerkt met een betonschaar een druk bezochte stalling inlopen, een kettingslot doorknippen, alles in je zak stoppen en met de fiets onder je arm (want hij zit nog steeds op slot) de stalling verlaten? Zijn er lopers in omloop voor Gazelle fietsen met Trelock sloten? Wat is de truc? Wat voor organisaties zitten erachter? Welke organisaties kunnen mij helpen? Heeft iemand een idee?

Ik dank alvast iedereen voor een serieuze reactie. Die kun je sturen naar olavbeugels@online.nl. Ik zou het nog mooier vinden als je die reactie, net als ik,  ook stuurt naar de burgemeester van Delft, de commissaris van politie, Station Delft, de beheerders van de fietsstalling, NS Fiets, ProRail, de ENFB, de Consumentenbond, Centrum Fietsdiefstal, de Gazelle Fietsfabriek, de fabrikant van Trelocksloten, uw fietsverzekeraar en uw politieke partij.

Olav Beugels

20 maart 2015

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *